Tuesday, 17 December 2013

Petua Untuk Awet Muda Cara Islam

As salam and Hello.



Hye Beauties. Jom amalkan Petua Awet Muda ne bagi Kaum Muslimin sekalian! :)

Petua 1 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah kalian tu dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.


Petua 2 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, minum air dan biarkan ia di dalam mulut selama 10 saat dan sambil itu selawat 3 kali. Kemudian, baru diteguk. Air Liur ada enzim yang boleh jadi ubat.

Petua 3 : Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.

Petua 4 : Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.

Petua 5 : Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. Wajah kalian akan kelihatan muda daripada umur sebenar kalian.

Petua 6 : Hafalkan ayat 35 ~38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

Petua 7 : Amalkan bangun pagi dan mandi embun. Usap embun dari hujung daun pada wajah, rambut dan kulit badan. Khasiat air embun amat banyak. Wajah kalian akan berseri dan tubuh badan menjadi sihat serta awet muda.

Petua 8 : Amalkan mandi air telaga sulung iaitu air telaga yang diambil pada waktu pagi sebelum ada orang lain mengambilnya terlebih dahulu daripada kita. Mandilah sebelum air telaga itu ditimba orang. InsyaAllah wajah akan berseri dan badan sentiasa ramping. *ni kalau kalian ada air telaga la yer.


Petua 9: Muka kita biasanya akan berminyak selepas bangun dari tidur. Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan di letakkan di bawah mulut (dagu). Pusingkan jari kalian ke pipi, pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi. Lakukan setiap pagi di susuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sesekali mengurut wajah kalian dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

Monday, 28 October 2013

Skinmiso Pore Beauty Nose Pack(Step 1 & Step 2)


As salam and Hello. :)

What a nice day right ? Today I'm gonna talk about Skinmiso Pore Beauty Nose Pack! The things was very awesome sangat tw. It was a sample I got from lovely Hishop. Ta sangka gak I dapat ne sebab memang da lama na try guna Skinmiso nose pack ne and what a luckily me and I got that.



The step 1 is chinese language instuctions ang the step 2 is english language instructions ! :D


FIRST STEP : Wash your nose area with water.
SECOND STEP : Peel off the STEP1 SKINMISO PORE BEAUTY NOSE PACK and patch on your nose about 10 minutes.
*Caution : If you feel some pains, please stop it or reduce timing.


THIRD STEP : After 10 minutes, getting rid off STEP1, remove whiteheads or blackheads with SKINMISO COMEDO REMOVER (optional) or cotton swabs.

Yang bgosnya SKINMISO COMEDO REMOVER ne bwrwarna hitam so senang lr korang na detectkan ada ke atau tidak or banyak ke tak whitehead ngan blackhead korang tu ;)

Looks, mine was not too much whitehead ang blackhead :) *bangga siott!
So dengan bangganya aku tunjuk kat korang k!



FOURTH STEP : After that, put the STEP2 on your nose once again after washing your nose with water.

Actuallykan I ta percayapon pasal caution tu sebab I dont feel anything when I put the STEP1 on my nose, but after I used the STEP2 baru lr I rasa taubat memang pedih sket. Ne gambar menahan sakit lr. :p


The finishing and result :



Tadaaa! Berkilatkan hidung I.. Hehehehe Sampai malam I rasa licin jeq hidung ne sebab semua bendasing da tade ok. Hebat jgak nose pack ne. Benda yang mesti beli ! Wajib ! hehehehe

Untuk mengethui lebih lanjut tentang HISHOP :


Subscribe to HiShop for exclusive updates: http://www.hishop.my/subscribe

Tuesday, 15 October 2013

Happy Eid Adha

As salam and Hello.

Happy Eid Adha everyone. Ok basi dah kan. Da masuk jam 12. Sorry lambat wish. Tenet rumah aku ne da pepagi buta ne baru lr senang sket loading. Kalau ta berjanggut weyh. Berjanggut. Korang gi raya mana semalam ? Untung lr balek kampung. Aku ? Aku mana ada kampung da. Hahahha Sini-sini jeq lr. Kebiasaannya kami time raya memang gi mandi manda jeq. Hajat di hati na pegi Ulu Yam, tapi tersesat da. Aku ne pon cam da engat-engat lupa sket. Na tepon sayang dia sibuk timbang lembu kat apartment dia. Apa na buat. Pusing punya pusing punya pusing (bape kali punya pusing da) akhirnya sampai lr jgak kami kat Hutan Lipur Kanching, Templer Park.


Just a plain ME ! <3

Aku suka sangat pemandangan kat sana. Aman. Damai. Tenang hati dengar bunyi alam semula jadi. Suka sangattt3. Monyet-monyet banyak gila kat sana. Dorang ta takut orang pon. Siap main pakai rembat jeq makanan orang ada lr. Geli hati aku tengok gelagat monyet-monyet ne. Pastu ada 5 ekor burung kakak tua ngan ular. Macam booth lr tapi ta lr guna booth guna pondok kat situ jeq. Bole bergambar ngan burung-burung tu tapinya kena bayar RM15 kw. Mahal lr jugak. Tapi sebenarnya aku suka sangat. Aku ada cakap ngan sayang pasal tempat ne, dia suruh aku engat jalan nanti bole mandi kat tempat ne ngan dia.

Gambar pemandangan lagi best dari gambar orang. :p


Benda yang paling aku ta suka kat tempat ne kan, kat bawah air terjun tu cam ada kolam tw. Pastu suma bangsa pon mandi kat situ. Aku ta bape na suka lr. Geli ok. Geli. Mesti sayang aku pon ta suka jgak mandi-mandi macam tu. Pastu selamba jeq mandi pakai sepender. Well Hello ? You engat sne negara omputih ke. Ye pon kw na seksi ta payah lr sampai macam tu sekali. Tempat open ok. Kalau kw na mandi kat private pool camtu suka kw lr tapi ne tempat OPEN ok. I ulang sekali lagi OPEN. 

Pastu tengah dok duduk situ ada lr ne minah ne. Dia cam Negro sket. ( Punya lr men racist gelap sket jeq Negro :p ) Tapi sebenarnya dia Saudi Arabia. Siryesly, cantik walaupon agak gelap sket. Study kat UIA kowt. Baru 1st year 2nd Sem. Punya lr teruk my speaking. T.T Kalau cikgu-cikgu sekolah rendah sampai menengah aku dengar aku punya speaking kan mesti dorang dah hambat aku. Yelr speaking macam ta pernah belajar English jeq. Ini lr akibatnya bila study English in exam jeq. Ta praktikkan langsung. Sila lr jangan ikot perangai gila aku ne. Pas na balik tu aku ada mintak FB dia. Dia mintak no fon aku tapi dia ada kertas tapi tade pen plak. Aku mintak no dia, dia plak ta engat no dia ngan battery dia kong. Alahai. Aku na berkawan ngan dia. Mana tw, English aku bole lancar bila dah berkawan ngan dia. Ye dakk ? Hahaha Ta cuba tatw kan. So, apa kata kita mencuba. :)

Last but not least, aku just na cakap hari ne aku kasi eyeliner kat kening aku. Saje try. Tapi korang ta rasa ke nampak cam pondan. Series kowt aku rasa cam tu. Haishhhh, tape lr belajar bermake up kan. Kena lr experiment sendiri. Ataupon mungkin aku jeq yang ta biasa tengok tu yang cam lain macam sket tu. 
K lr nyte uolls. :)

Semester's Break

As salam and Hello.



My semester break da start da. Weee~ Dari hari Rabu minggu lepas. Last paper hari tu, hari tu jugak balik. Hehehe Ta menyabau kan. My sayang lr ne soh balek hari tu jgak so balik jeq lr bukannya ada apa-apa pon kan lagi. Da lr barang banyak gle. Ada 3 beg besar simpan kat stor bawah ngan ada kotak-kotak buku, etc smpan dengan my friend satu highschool dulu but she's degree dah. Aku ngan lyza jeq lr ketinggalan..Hmmm  :'( Sokay lr rezeki masing-masing kan. Ta sangka t bulan 11 ne ta lama lagi na masuk semester 3 plak dah. Rasa macam ta percaya gler. Rasa cam baru hari tu aku baru masuk sem 1.. Alahaii... Macam ta sabar plak na habiskan Diploma ne but of course I'm gonna miss this University's life much. :'(

Now on, kat rumah lepak-lepak jeq tanam anggur. Huhuh Job ta banyak plak. Minggu depan baru ada. Setakat ne dok meraih simpati jeq lr suruh orang klik 8share tu. Tebal dah muka aku. Hahahaha Perghhhh dulu masa awal-awal aku join 8share tu kan rasa cam malas giler sebab susah sangat tade sape pon yang sudi klik. But sekarang da ok lr. Banyak lr jugak aku tarik kawan-kawan dengan family aku join 8share tu tapi dorang pon dah diam jugak. Mesti dorang rasa apa yang aku rasa dulu. Hehhehe Memang dugaan weyh wa cakap lu. Orang yang sabar dengan orang yang dah gile bosan tatw na buat apa jeq sanggup melaluinya. Cewahhhh.. hahhaha ayat kelass gittew kan..

Aku dah nekad dah minggu depan pas aku ada job tu aku na terus daftar buat lesen. Muahahahaha Peduli hape aku. But the sad thing is, hari tu adik aku offer na bagi aku pinjam motor dy now tiba-tiba aku dengar ada desas desus mengatakan dy na bawak gi Kulim plak. Bengang wa cakap lu. huhuhhuhu Tapi tape lr yang penting lesen tu didahulukan yee dakk. Sekarang ne kalau dah kena saman memang cam hampeh gak lr, sebab aku dengar sekali kena 300RM lesap kw. Memang tak lr aku na bagi duit aku kat Najib tu. Baik aku shopping faedah gak. 

Cuti ne bagi aku yang ta besttnya kan akak aku cakap dy nakk tutup P1 dah.. Huwaaaa :'(
Memang bosan tahap Dewa 19 lr jawabnya ne. Kusutt gak aku hari tu internet tade line langsung. Tension siottt. Rasa cam terpinggir giler ne ngan dunia luar. Nanti 26 Oktober aku na gi Roadshow kat Midvalley. Tapi pegi sorang jeq lr kowt. Aku mana lr ada kawan dekat-dekat sini. Aku na join yang Yuyu Zulaikha tu tapi masalahnya aku banyak jeans tapi tade plak Levi's. Bengang betol wa. Melopong jeq lr tengok-tengok Roadshow tu. But actually kan, sayang ta bagi aku pegi Roadshow tu pon. Menyampahkan dia tu ta suka bagi aku keluar rumah. Dia kata ta mati pon lr orang yang dok rumah ne. Malas aku na gaduh ngan dia. Aku pon iyakan jeq lr konon-konon. Malas nak layan kuat cemburu dia tu. Tw pon jeles bila aku ajak keluar na keje lr hape lr. Ok fine, na cari duit kawen kan bla bla bla. Aku paham lr na cari duit tapi spend lr sket masa untuk kita.

Hari tu, kawan dy dari Ijok bagi dy 2 ekor arnab! Heheheh ta sabar aku na tengok. Sayang cakap arnab tu besar ngan gemokk.. Eeee lagi lr aku ta sabar na tengok. Nanti aku jumpa dy aku na pelok-pelok ngan cium-cium arnab dua ekor tu. Apa ek nama yang sesuai untuk dorang. Heheheh Hari tu macam terpikir dah tapi da lupa plak. Hhahahah Sayang cakap yang betina tu pregnant! Weeee~ Meriah lr kebun tu. Dulu pon aku pernah cerita kat dia yang aku na sangatt kita bela burung puyuh and you know what He did but it. 15 ekor! Pastu sekarang da ada 2 telur dah tatw sapa yang beranaknya sebab burung puyuh ne beranak pastu dy ta teram telur dy. Dy kasi lepak-lepak jeq camtu. Hehhehe Aku terharu dan suka sangattt3 tw. Pastu yang arnab tu pon dy belikan untuk aku sebab aku suka arnab. Dy cakap kalau aku datang kebun tade lr aku bosan sangat nanti bole main-main ngan arnab. Hehhehe 

Pastu kan aku ne suka sangat makan mangga. Aku soh dia tanam kat kebun. Aku cakap ngan dy nanti kalau kita dah kawen pastu aku ngidam na makan mangga dy tayah lr susah-susah na pegi pasr belikan mangga tuk aku. Hehehehe Tade masa na beli anak benih. Masing-masing dok sibuk ag. Sebenarnya dia yang sibuk jeq memanjang :'(

Aku na try lr berjimatt sampai Christmas ne. Mesti nanti sale gile gempak punya. Harap-harap duit ta habis lagi lr time tu. Huhuhu Aku kan boros. :'( Sebenarnya, aku berblog ne pon sebab penat dah tunggu sayang ne      balek keje lambat bebeno. Dy cakap dy tengah berborak ngan kawan dy. Eishhhh lama betol. Menyampah aku. Ntah cerita hape lr tu cam mak nenek plak cerita punya maen lama. Huhh..

Thanks sudi baca :)

Monday, 7 October 2013

Apa yang akan kami bualkan apabila OTP berjam-jam ?

As slam and Hello.

Hari ne tiba-tiba ada mood plak na berblog pasal OTP berjam-jam ne. Hehhe. Padahal dulu masa aku single kan always wonder dorang yang ada couple ne cte appa OTP berjam-jam. Tapi bila dah ada BF sendiri baru lr tw. Hahahah. Dulu masa awal-awal bercinta lagi lr. Dari malam sampai na ke Subuh tu kowt bercerita ta sudah-sudah. Almaklumlah na kenal isi hati kata orang. Hahahha. Lucu betol kalau engat balik. Sekarang kami agak hadkan sket lr. Dia agak bz na cari duit siang malam. Na kawenkan kena lr jgak berkorban. Sayang awak ketat-ketat (cehhh bajet ayat sekarang. puiii. hahhaha)

Sebenarnya aku ne jenis yang suka sangatt sangatt bercakap. Ye aku sangat aktif bercakap. Ta kisah lr dengan dia ke, dengan kawan-kawan ke atau dengan orang yang aku ta kenal. Hahahhah Bagi jeq lr aku satu tajuk yang aku paling master, In Sya Allah aku bole bercakap dari pagi sampai ke petang then sambung lagi sampai malam kalau korang ta kesah. Hhahaha



Aku jenis yang sangatt excited bila bercerita pasal diri aku. Kebiasaannya kami akan OTP pada waktu malam lepas dia habis keje. Mukadimah yang pertama akan dimulai dengan apa yang kami buat pada waktu siang tu. Kira aktiviti kami sepanjang hari lr. Lepas tu, aku ne kan jenis kaki online jugak so kalau ada info-info dari facebook ataupon blog mesti aku cerita kat dia. Especially, info kesihatan. Tu yang paling penting. Benda yang paling aku dan dia titikberatkan. Sebab bagi kami kalau kami ta jaga kesihatn dari sekarang nanti amcam mana kami na jaga anak-anak masa tua nanti. Memang lr ajal maut ditentukan oleh Yang Maha Esa tapi kita sebagai manusia biasa kena lr berusaha sedaya upaya, bertawakal then akhir sekali baru lr berdoa kepadaNya. :) Drai sekecil-kecil hingga lr benda yang paling besar kami akan jaga. Contohnya, apabila keluar makan berdua kami akan memesan air panas instead of cold drinks. Memang aku da biasakan pon minum air panas ne. Kalau kuar makan dengan kawan-kawan aku lr yang selalu kena ejek. Hahahha Dorang akan cakap aku orang tua sebab minum air panas ne. Aku ta kisah pon. Sebaba aku tw keburukannya lr aku tanak minum walaupon aku kena ejek macam tu sekali. Kawan-kawan rapat aku memang tw sangat dah perangai aku macam ne. Hhaahahah 

Aku ne adalah kaki shoping online yang tegar. Haahhaha. So, kalau aku ada nampak beg-beg yang cantik ke tapi mahal, aku akan tanya dia dulu. Maksudnya aku na suruh dia beli lr.. hahahhaha Penah satu hari tu kampus kami ada buat karnival konvokesyen, then ada macam-macam lr jualkan ada satu booth ne jual barang IKEA. Aku suka sangat barang-barang yang comel. Then, aku akan bagitau lr kat dia, nanti kita kawen aku nak beli barang kat Ikea, bla bla bla.. hahhaha Then, dia akan cakap bole sayang. Hahahha Aku sangatt sangatt sangattt suka kat dia. Sebab dia ne memang jenis melayan karenah dan kemahuan aku. Aku suka! hhahhaah

Selain tu, kami akan cerita pasal family kami. Dia penah ajak aku untuk ke rumah family dia. Tapi aku takut. Huhuhu Aku ta sedia lagi. Tapi aku akan selaulu tanya keadaan family dia. Kalau dia na pegi rumah family dia aku akan cakap kirim salam jeq. Hehehehe At least kan ada jgak khabar dari bakal menantu. :) 

Kami suka makan! Hahhahah kami pon suka crita pasal makanan. Lagi pon dia selalu makan kat luar kan jadi da cuba macam-macam kedai. Aku selalu cakap nanti kalau aku balik ruma cuti semester ke apa aku suruh dia bawak aku kat tempat-tempat yang dia pernah makan. Hhahahah pastu bila kami makan kami suka jadi pengomen yang ta berbayar. Hahhahaha

Selain tu aku cerita pasal movie yang aku tengok. Fyi, I just love movie damn much. Heheheh lagi-lagi cerita orang putih. Memang best lr layan. Pastu aku kasi cerita lr kat dia. Memang dia pendengar setia aku lr. Hahaha Kalau rasa-rasanya macam dia dah boring dengar cerita aku, aku akan tukar topik plak pasal diri dia, kerjaya dia. Tak kan lr aku na selfish ngan syok sendiri jeq kan cerita sal aku. Hahahah Masing-masing akan selalu bagi pendapat, give and take. I love that small conversation, It make oour love become more tough. :)

Kesimpulannyakan, banyak gila benda yang korang boleh cakapkan tu. Ini adalah serba sedikit jeq cerita pasal aku. Mana tw ada jugak newbies yang baru bercinta tak tau na cerita apa time OTP kan blog aku sedikit sebanyak boleh tolong korang! Hahhahaha Ok chow :)


Thanks for reading you guys :)





Dream Getaway with Travelar

As salam and Hello. :)

I want to go to Bali with Travelar because it was a perfect destination for me to relax after a long tired years I didnt go to anywhere after my last vacation to Indonesia! Yes Bali seem cool place for me. Before that I always hear from my few friends that go to Bali and I feel very envy to them. I wanna go I wanna go~




It just a perfect time for me to have a vacation after final's examination. I really need those vacation to realease my tention and recharge my batteries. T.T 
Mulhern says, “the neural connections that produce feelings of calm and peacefulness become weaker, making it actually more difficult to shift into less-stressed modes.”
With the amount of stresss we carry, we must cultivate resiliency. So that's why I really need these vacation trip.



Bali was one of my perfect dream holiday. As we all knew that Bali is the largest tourist destination in the country and is reowned for its highly developed arts, including traditional and modern dance, sculpture, painting, leather, metalworking and music. Besides, 

Grand Mega Resor and Spa, Bali


I was a nature-lover. Dont you know Bali was a quiet perfect destination for a nature-lover like me? Hehehee Such a perfect getaway for me haa =) It such a long time I didnt even go to beach. I miss all things about it. The breeze and everythings about beach I love. I love it so much. It could calm me and give me a relaxing sensational and forget about all my problem and my responsibility as a student.

Kuta Beach is a popular tourist spot in Bali

Tanah Lot Temple, Bali

Dont you think it so cute ?

Monkey at Ulu Watu Temple


The Bali Starling is found only in Bali and is critically endangered
I hope I can win this vacation and could enjoy this :)

Saturday, 5 October 2013

Overlab Yellow Pumpkin Real Powder Mask

As salam and Hello.

Overlab Yellow Pumpkin Real Powder Mask berfungsi untuk memberi manfaat kepada kelembapan kulit, memberikan kesegaran dan menambah keakraban dan pemakanan kulit dengan kesan sinergi intipati pekat. Memang sesuai sangat kepada sesiapa yang menjaga kelembapan kulit. 


Untuk pengetahuan you'alls mask ne berbeza skit dari mask yang lain sebab intipatinya terpisah dari mask. So kalau korang na guna baru sama ratakan mask dengan intipati tu. Pelik kan. Tapi benar. Lain dari yang lain k. :)

Ok cara na gunanya (tutorial cara saya ye)
  • Terbalikkan mask tu.

  • Tolak intipati tu ikut anak panah di belakang mask tu sampai kesemua intipati tu mengenai kesemua mask tu sampai keseluruhan mask tu basah.

  • Kasi sama ratakan intipati tu ye ;)



Seriesly mask ne bau macam labu seiring dengan namanya. Teringat plak akak aku buat bubur labu. Perghh meleleh siott air liur. K just ignore it. Mask ne bersize super big jugak jadi jangan risau jika anda salah seorang yang bermuka saiz Mona Lisa ye. Muka yang besar ataupun muka macam Lisa Surihani tu, mempunyai rahang yang besar. Mask ne dapat membantu anda ye.. :)

Omomo. Comelkan. :p

Biarkan mask ne membelai kulit anda selama 15 hingga 20 minit ok. Kalau aku lebih prefer untuk tido. Ahaa. 


Sengaja lagi na lama-lama sebab seronokk pakai mask ne. Hehehe

Selepas 20 minit:


Mask anda jadi kering dengan sendirinya kerana intipatinya semua dah terserap kat muka.
* Maaf lr ta dapat na tunjukkan muka disebabkan masalah hujung bulan yang terlampau. Pimples was everywhere. Dude, freaking sucks. Hope you guys understand me haa..

Memang sape yang dah try mask ne pon akan mengaku jugak kelembapan selepas menggunakannya. Memang sesuai sangat untuk mereka yang mempunyai masalah kulit kering..

Apa yang aku paling ta suka pasal mask ne satu jeq lr, intipatinya tu terlampau cair dan meleleh2 sangat. Yang lain ok tiptop!

Korang bole mendapatkan mask ne di Hishop berharga RM9.90 per sheet.. :)

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Hishop:

Twitter: http://www.twitter.com/hishop.my

Subscribe to HiShop for exclusive updates: http://www.hishop.my/subscribe

1st G.A of Gangentry

Assalamualaikum semua..


Objektif segmen ini :
1. meningkatkan kenalan blog selain dapat mengeratkan silaturrahim
2. dapat berkenalan dengan blogger-blogger baru & lama
3. dapat meningkatkan trafik/followers di blog


Syarat & Peraturan:
1. Follow blog dan fanpage sponsor
2. Buat entri bertajuk "1st G.A of Gangentry"
3. Copy coding di bawah dan paste di ruang HTML entri.

Follow blog Geng entry & Plus|Like Fan Page
ref="https://www.facebook.com/pages/Geng-entry/215205611870710" target="_blank">Fan Page 

Like fanpage sponsor :


Join Group Blogger:

4. Publish dan tinggalkan link di ruang komen ya
5. Jika rajin anda patut pergi ke blog- blog rakan yang sertai segmen ini

HiShop August Beauty Box Review

As slam and Hello.

Tengok ta tajuk di atas tu dan tarikh hari aku post ne berapa? Crazy right. I want to apologize much to Hishop and Mabel Yan for this late. I'm too buzy mizy for my final as I got no time to write about this. Sory much. Ok sekarang baru ada peluang untuk taip entry ne sebab semua paper yang killer dah berlalu as I got the whole time in the world to write this now. Padahal ada paper lagi hari rabu ne agak ta sedar diri kan. Haha. Come on lr paper English k. hahaha 

Pada bulan Ogos yang lalu kami sebagai Duta Hishop telah diberi peluang untuk membuat review pasal Beauty Box yang kami dapat daripada Hishop. Ok actually I'm too excited about this box and keep wondering what will I got. Yang lain masing-masing da sibuk post pasal dorang punye box. 

Tadaaa! Nampak ta ada cahaya di situ.. hahah

Masa mula-mula balik rumah terus-terus geledah rumah cari box ne. hehe. Da dapat apa lagi koyakkan sampul poslaju tu then terus bukak. You know what I got?

Tadaaaa~ 


Yeahhh I got this! And you know what? All items that we got was eventually worth for RM100 ok~
weeee~ Love you to the max Hishop! Lain kali I shopping dengan You lagi k ;) Heheh
  • Jelly Pong Pong Mineral Foundation Powder SPF 15 (sunkissed)


Ok antara semua items yang I dapat memang ne yang termahal k. Harga: RM 79 :) Nampak jeq kecik tapi bole tahan harganya. Kecil-kecil cili api lr katakan. Hehe

  • Overlab Yellow Pumpkin Real Powder Mask( 2 sheet)



Hishop macam tau-tau plak yang aku memang memerlukan mask ne sebab aku rasa muka aku dah hydrating gile sebab study and exam kat air-cond jeq. Bagus-bagus. Hehehe 1 sheet of mask is RM9.90.

  • Skinmiso Pore Beauty Nose Pack Sample(step 1 & step 2)


Sebenarnya I da lama mengidam na guna pore beauty nose pack ne. Na try tengok betapa banyaknya atau tidak white and black head di hidung ne. Heheh. Actually ada sampai 3 step untuk menggunakan pore beauty nose pack ne. 1 set sekali at least 4 sheet pore beauty nose pack step 1 and step 2 including step 3 was RM36 :)

  • The discount coupon for Hishop, Milkadeal and White MY

  1. 8% discount from White MY and valid until 31 December 2013 
  2. Cash voucher RM20 and valid until 31 December 2013
  3. 8% discount from milk Adeal and valid until 31 December 2013 too :)
Untuk makluman semua, White MY ngan milk Adeal ne macam adik beradik jugak lr pada Hishop :)
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Hishop korang bole lr pergi ke Facebook, Twitter mahupun laman web Hishop sendiri k. Korang ingat korang jeq ke ada social networking tu Hishop pon ada maa.. :)

Twitter: http://www.twitter.com/hishop.my

Subscribe to HiShop for exclusive updates: http://www.hishop.my/subscribe


Last but not least:
EXCLUSIVE FOR MY READERS :
Exclusive RM20 rebate for you: AUGBOX
*With minimum purchase of RM99, valid till 31 October 2013




Ok lepas tu balik lagi kolej laju-laju sebab excited gile na try items ne semua. Heheheh
Stay tuned ok for my full review each item ;)





Sunday, 29 September 2013

10 Tips Menjadi Isteri Solehah

1) "Jalinkan hubungan dengan suamimu penuh ketaatan, perhatikan tempat menjadi kesenangannya dan jangan sampai dia melihat kepada sesuatu yang buruk atau tercium sesuatu yang busuk".

2) "Hendaklah kamu sentiasa membanggakannya kerana ini akan membuatkannya bertambah kasih padamu". 

3) "Benarkanlah segala pendapat dan sikapnya nescaya dia akan bersikap lembut terhadapmu".

4) "Kamu hendaklah menguruskan hal ehwal rumah tangga dengan sempurna dan baik".

5) "Sentiasalah memelihara diri, keluarga dan kehormatannya".

6) "Simpankan segala rahsianya dengan baik, jangan kamu sesekali membantah suruhannya kerana ini akan melukakan hatinya".

7) "Jagalah waktu makannya dan waktu beristirahat kerana apabila perut lapar akan membuatkan darah cepat naik. Begitulah juga dengan tidur yang tidak cukup akan menyebabkan keletihan".

8) "Andainya suamimu nanti sedang bergembira, janganlah kamu menunjukkan kesedihan pula, tetapi kamu hendaklah pandai menyesuaikan keadaan dan bijak mengikut suasana hatinya".

9) "Kamu hendaklah sentiasa menghiasi dirimu selalu supaya suamimu nanti berasa senang apabila menatap wajahmu".

10) "Jadikanlah dirimu sebagai amah kepadanya, nescaya nanti suami akan menjadi penolong pula pada dirimu".




Thursday, 26 September 2013

30 Keajaiban Selawat

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)
2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim.

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

***** NEXT *****

16 Fakta Bayi yg anda perlu tahu

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut

bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila

berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu

serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60- 80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

***** NEXT *****

10 Langkah Untuk Kehamilan Sihat

Kehamilan adalah masa yang paling sesuai untuk anda mula menjaga diri anda dengan baik dari kedua-dua segi fizikal dan juga emosi. Anda memberi diri anda peluang terbaik untuk melalui kehamilan bebas daripada masalah dan memperolehi bayi yang sihat jika anda mengikuti beberapa panduan yang mudah:
1. Rancangkan rawatan antenatal anda dari awal
Penjagaan antenatal yang baik adalah penting untuk kesihatan bayi anda. Memilih doktor yang akan menjaga anda dari awal lagi bermakna anda akan mempunyai banyak masa untuk membina hubungan yang baik sebagai persediaan untuk kelahiran. Walaupun anda tidak berpeluang untuk memilih penjaga, anda mungkin boleh dapat membangunkan persefahaman yang baik dengan seorang bidan atau pakar obstetrik yang anda berjumpa dalam tempoh masa anda menjalani rawatan kehamilan anda. Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai pilihan rawatan antenatal anda.

2. Makan dengan baik
Anda tidak perlu "makan untuk dua orang" apabila anda hamil, atau minum susu penuh lemak atau mengambil makanan tambahan yang dipasarkan sebagai susu ibu. Malah, keperluan tenaga anda tidak berubah dalam tempoh enam bulan pertama kehamilan, dan keperluan ini hanya meningkat sedikit dalam tempoh tiga bulan yang akhir (sebanyak sekitar 200 kalori sehari).

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengambil diet yang sihat dan seimbang. Ramai wanita hilang selera untuk makanan tertentu, tetapi makanan tersebut memang boleh digantikan dengan yang lain yang mengandungi nilai-nilai nutrisi yang sama.

Pastikan diet anda merangkumi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (sekurang-kurangnya lima hidangan sehari). Sediakan sarapan anda berasaskan karbohidrat seperti roti, pasta dan nasi (sebaik-baiknya jenis bijirin sempurna supaya anda mendapat serat pada kadar yang banyak). Sertakan protein seperti ikan, daging, telur, kacang atau kekacang polong, dan sejumlah susu dan makanan tenusu, setiap hari. Juga, adalah penting untuk tidak mengabaikan sarapan pagi di samping mengawal saiz hidangan dan pemakanan snek sementara menunggu waktu sarapan.

3. Berhati-hati tentang kebersihan makanan
Adalah lebih baik untuk mengelakkan makanan tertentu semasa hamil sebab ia membawa risiko kesihatan bagi bayi anda.

Listeria, yang boleh menyebabkan keguguran atau penyakit yang teruk bagi bayi baru lahir, mungkin berpuncakan keju lapuk matang yang lembut, seperti Brie dan Camembert, dan keju berurat biru, seperti Stilton. Jangan makan semua ini semasa anda hamil. Keju keras, seperti cheddar dan keju lembut diproses, seperti keju kotej, Philadelphia dan Boursin, adalah selamat untuk dimakan.

Untuk mengelakkan toxoplasmosis, yang sebenarnya jarang berlaku, namun boleh menjejaskan bayi dalam kandungan secara serius, ia adalah penting untuk memakai sarung tangan apabila mengendalikan pasir kumbahan kucing dan tanah tanaman, juga, elakkan daripada makan daging yang kurang masak atau mentah, dan cucilah sayur-sayuran dan sayur salad dengan rapi untuk membersihkannya dari sebarang tanah atau kotoran.

Jangkitan salmonella boleh berlaku akibat memakan ayam yang kurang masak, dan telur mentah atau dimasak lembut. (Baca lebih lanjut mengenai kebersihan makanan semasa hamil).

4. Mengambil tambahan folik asid dan memakan ikan
Tambahan diet yang dianggap benar-benar penting ialah folik asid (juga dikenali sebagai folat), yang boleh membantu mencegah spina bifida dan lain-lain kecacatan tiub neural bayi.

Spina bifida adalah penyakit kongenital yang serius. Ia berlaku apabila tiub yang melindungi sistem saraf pusat tidak menutup sepenuhnya dan boleh mengakibatkan ketidakupayaan yang teruk. Semua wanita yang merancang untuk hamil dinasihatkan supaya mengambil tambahan harian folik asid 400mcg dari masa pembenihan dan sepanjang tiga bulan pertama kehamilan.

Anda juga boleh meningkatkan pengambilan folat semulajadi melalui pemakanan anda. Folat didapati dalam banyak makanan yang berbeza, terutama sayur-sayuran dan bijirin sarapan yang diperkuatkan dengan vitamin. Lain-lain nutrien yang penting untuk kesihatan anda dan bayi anda adalah besi dan kalsium, yang pada umumnya diperolehi melalui pemakanan biasa anda.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega-3, mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap praeklampsia, berat kelahiran bayi dan perkembangan otak dan saraf bayi di peringkat akhir kehamilan.

Ikan berminyak mengandungi protein, mineral, vitamin D dan asid lemak omega-3, yang bayi anda perlukan semasa dia membesar dan berkembang, tetapi ia juga mengandungi merkuri dan bahan pencemar lain. Syor semasa ialah supaya memakan ikan berminyak seperti hering, tenggiri, salmon atau sardin tidak lebih dari dua kali seminggu, tetapi anda masih boleh memakan jenis ikan lain seberapa banyak yang anda suka.

Jika anda tidak suka ikan, tambahan minyak ikan senang diperolehi (pilih jenama yang bebas Vitamin A berbentuk retinol, yang tidak digalakkan semasa kehamilan).

5. Bersenam selalu
Satu program senaman boleh memberi anda kekuatan dan ketahanan yang akan diperlukan untuk menampung berat badan anda yang akan bertambah semasa mengandung dan untuk menangani tekanan fizikal kelahiran. Ini juga akan memudahkan anda untuk kembali balik ke bentuk badan asal anda selepas bayi anda dilahirkan.

Senaman boleh menambah perasaan ceria dan membantu anda menangkis kemurungan semasa mengandung. Pakar-pakar tidak pasti macam mana senaman menyebabkannya, tetapi terdapat bukti yang semakin meluas bahawa ia mempunyai kesan positif ke atas bahan kimia otak seperti serotonin dan dopamina, yang membantu mengawal emosi dan perasaan anda.

Jika anda biasa menjalankan senaman dalam bentuk sejenis sukan, anda boleh teruskan sahaja selagi ia selesa untuk anda, melainkan jika sukan itu membawa risiko jatuh atau terhantuk. Senaman lebih ringan seperti berjalan, berenang dan aerobik air juga sangat bermanfaat.

6. Mula lakukan senaman lantai pelvik
Adalah agak biasa bagi wanita yang mengandung atau yang telah melahirkan anak untuk mengalami masalah tekanan inkontinens; apabila sedikit air kencing bocor akibat aktiviti tertentu, termasuk bersin, ketawa dan senaman. Anda boleh membantu mengelakkan perkara ini daripada berlaku dengan melakukan senaman lantai pelvik, dan mulakanlah ini sebelum hamil atau semasa mengandung.

Otot lantai pelvik adalah gantungan otot di dasar pelvis anda yang menyokong pundi kencing, vagina dan rektum. Ianya boleh terasa lemah daripada biasa semasa hamil sebab tekanan tambahan ke atasnya, dan sebab hormon kehamilan menyebabkannya mengendur sedikit.

Lantai pelvik anda boleh dikencang dan diperkuatkan dengan program latihan harian. Cadangan semasa mengesyorkan anda melakukan senaman lantai pelvik tiga kali sehari, sebanyak lapan kontraksi setiap kali. Baca artikel kami mengenai senaman lantai pelvik semasa mengandung untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

7. Hadkan pengambilan alkohol
Sebab sebarang alkohol yang anda minum akan sampai kepada bayi anda dengan cepat melalui aliran darah anda dan plasenta, anda boleh mengambil keputusan untuk tidak mengambilnya sama sekali, atau sekurang-kurangnya untuk mengawal jumlah yang anda minum.

Di UK, Kolej Diraja Physician, dan baru-baru ini, Jabatan Kesihatan, mengesyorkan bahawa wanita hamil mengawal keadaan dengan menjauhi alkohol sama sekali. Kolej Diraja Obstetrisian dan Ginekologi dan Agensi Piawaian Makanan mengesyorkan, jika anda bercadang untuk masih minum, supaya menghadkannya kepada satu atau dua unit alkohol, tidak lebih daripada sekali atau dua kali seminggu, dan jangan sampai mabuk.

Wanita yang banyak minum secara kerap (lebih daripada enam unit sehari) semasa mengandung dianggap berisiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan gangguan spektrum alkohol janin (Fetal Alcohol Syndrome), yang menyebabkan pelbagai masalah dari masalah pembelajaran kepada kepada masalah kecacatan kelahiran yang lebih serius.

8. Kurangkan pengambilan kafein
Kopi, teh dan minuman jenis cola adalah perangsang yang sederhana, dan walaupun bukti penyelidikan belum lagi jelas, sesetengah penyelidik berpendapat bahawa terlalu banyak kafein boleh menyumbang kepada risiko mendapat bayi mempunyai berat badan lahir rendah, atau meningkatkan risiko keguguran.

Nasihat semasa mencadangkan bahawa dua cawan kopi (bersamaan empat cawan teh atau lima tin cola) sehari tidak akan menjejaskan bayi anda, walaupun satu kajian menunjukkan bahawa tahap kafein yang rendah masih boleh meningkatkan risiko keguguran.

Sama seperti alkohol, di mana lebih baik jika lebih berhati-hati, anda juga mungkin boleh memilih untuk mengurangkan pengambilan kafein secara signifikan, atau, sebaliknya, beralih kepada kopi tanpa kafein, teh, atau jus buah-buahan, terutamanya semasa trimester yang pertama. Alternatif yang segar ialah segelas air dengan perahan sehiris limau atau lemon.

9. Berhenti merokok
Wanita yang merokok meningkatkan risiko keguguran, bersalin pramatang, kelahiran mati dan kematian kot.
Merokok pada trimester pertama juga meningkatkan sedikit risiko melahirkan anak dengan bibir atau lelangit rekah.

Walaupun masa paling baik untuk berhenti merokok ialah sebelum anda merancang untuk hamil, namun begitu, apa jua pengurangan dalam bilangan rokok yang anda hisap setiap hari semasa hamil akan memberikan bayi anda peluang yang lebih baik. (Baca nasihat lanjut mengenai bagaimana untuk berhenti merokok semasa kehamilan.)

10. Lebihkan berehat
Keletihan yang anda rasakan di trimester pertama dan ketiga sebenarnya adalah cara badan anda memberitahu anda supaya "jangan terlalu aktif". Mungkin tidur di tengah hari terasa seperti perbuatan manja yang anda tidak mampu lakukan, tetapi anda dan bayi anda akan memdapat manfaat darinya. Jika anda tidak boleh tidur, sekurang-kurangnya letakkan kaki ke atas dan berehatlah secara apapun yang sesuai dengan keperluan anda selama 30 minit atau lebih,.

Jika sakit belakang mengganggu tidur anda, cuba urutan (beritahu ahli terapi yang anda hamil atau carilah bidan yang berpengalaman dalam membantu wanita hamil), kelas natal air, atau kelas senaman khusus untuk penjagaan belakang>. Senaman dan aktiviti relaks juga boleh membantu dengan masalah tidur yang berkaitan dengan stres. Cuba teknik relaks, yang selamat semasa mengandung, termasuk regangan dan pernafasan dalam. Jangan lupa memberitahu pelatih yang mengendalikan kelas senaman dan relaks itu yang anda sedang hamil atau pilihlah kelas khusus untuk wanita hamil.

***** NEXT *****
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...