Sunday, 25 August 2013

Sumber Semulajadi Tambah Susu

Tidak dinafikan ada kalanya ibu yang menyusukan bayi mengalami kesukaran kuantiti susu yang dihasilkan semakin menurun. Jangan risau!

Kata orang pemakanan memainkan peranan penting dalam menghasilkan susu yang berkualiti. Justeru, jagalah pemakanan agar susu yang dihasilkan mempunyai khasiat yang baik untuk bayi dan turut menyumbang penambahan susu badan yang dihasilkan.

Lobak putih
Sangat sesuai dibuat sup yang dimasak bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dijadikan jus untuk diminum.

Lobak merah
Boleh dijadikan bahan asas hidangan salad mahupun dicampurkan bersama sayur-sayuran lain menjadi menu sayur campur.

Sawi
Sedap dijadikan sayur tumis bersama beberapa jenis sayur-sayuran lain.

Kucai
Sering kali menjadi bahan yang dimasak bersama mihun, cucur udang dan lain-lain. Boleh juga ditumis bersama tauge dan tauhu menjadi menu sayur.

Pucuk manis
Lazat dimasak sebagai gulai lemak atau tumis air.

Pegaga
Lazimnya, ia dijadikan ulam dimakan bersama sambal belacan dan sebagainya.

Peria
Boleh dicelur menjadi ulam atau dimasak bersama bahan-bahan mentah lain.

Jantung pisang
Boleh dijadikan sama ada secara celur, kerabu atau masak lemak.

Oren
Enak dimakan begitu saha atau dijadikan jus segar.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...